#питанаконци, #празничнапогача, #празничнапита,#пита,
Празнична пита на конци.
Продукти:
Брашно-750гр
Прясно мляко-150мл
Вода-270мл
Олио-1 суп. лъжица
Мая-1/2 кубче или пакетче суха
Захар-1 суп. лъжица
сол-1 чаена лъжица
Жълтък разбит
Поръска по желание
Форма за кекс или друга тава
Начин на приготвяне:
Изсипваме брашното в съда за месене. Правим кладенче и слагаме солта. В купичка предварително сме разбили загрято прясно мляко със маята, захарта, олиото и 1суп. лъжица брашно. изчакваме да се активира маята добавяме водата и изсипваме всичко в кладенчето при брашното. Замесваме топка тесто. Завиваме я и я оставяме да втаса докато удвои обема си. Като втаса разделяме тестото на 1 голяма и 12 малки топки . Разточваме всички малки намазваме ги с маргарин или разтопено масло и ги налагаме една върху друга. Полученото разточваме и нарязваме на 12 триъгълника. Всеки триъгълник навиваме на кифличка и натискаме крайщата. Подреждаме ги във формата за кекс или друг дълбок съд. Завиваме ги и ги оставяме да втасат. След това намазваме с разбит жълтък и поръсваме със сусам или друга поръска. Печем в предварително загрята фурна 20 минути на 200градуса и още 15минути на 180градуса. Изваждаме напръскваме с вода и завиваме с кърпа. Приятен апетит.
1 Коментари
Жената бая се е потрудила! Респект!
ОтговорИзтриване