Днес Ви представям Рецепта за Шкембе чорба
Необходими продукти:
1 кг телешко шкембе
2 ч.ч прясно мляко
3 с.л масло
2 ч.л червен пипер
2 с.л брашно
Сол и черен пипер
За овкусяване:
смес от оцет и счукани или пресовани скилидки чесън
едър лют червен пипер
олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Шкембето се почиства и измива перфектно. Слага се да ври с достатъчно количество вода. В обикновена тенджера са нужни около 3 часа или докато омекне. В тенджера под налягане отнема около 50 минути.
Разбира се може да използувате и готово почистено и сварено шкембе което се продава във всеки по голям магазин. След като се свари шкембето се изважда и се нарязва на малки парченца. Запазва се 1 литър от бульона в който е вряло.
Запръжка:
В тенджера се разтапя маслото. Добавя се постепенно червеният пипер и се запържва .След това с постоянно бъркане се добавя брашното и то се запържва. Не трябва да загарят. След това към тях постепенно и с постоянно бъркане се добавя прясното мляко. След това прибавяме горещият бульон и шкембето и овкусяваме с черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и изчакваме да заври. Готвим още 5 минути и сваляме от котлона.
В купичка смесваме пресован или счукан чесън и оцет.
Поднасяме шкембе чорбата в дълбок съд и до нея поставяме купичката с чесъна и оцета и съд с лют червен пипер на люспи. Приятен Апетит!
0 Коментари